WoningStylers
Je leest nu...
Zo zorg je dat jouw houtkachel niet opvalt in huis
0

Zo zorg je dat jouw houtkachel niet opvalt in huis

Een houtkachel in de woonkamer is in de meeste gevallen een warme en gezellige aanvulling op het interieur. Maar laten we eerlijk zijn, een imposante houtkachel kan soms onbedoeld de aandacht opeisen. In dit artikel delen we tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw houtkachel niet alleen functioneel is maar ook naadloos opgaat in de stijl van je huis.

De houtkachel zelf

Voordat je gaat bedenken waar je de houtkachel strategisch kan plaatsen is het is belangrijk om eerst even naar de kachel zelf te kijken. Zij zijn namelijk verkrijgbaar in diverse soorten en maten. De meest voorkomende houtkachels zijn vrijstaande houtkachels, inbouwhaarden, inzethaarden, hangende haarden en wandhaarden. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor één kachel die qua afmeting en design past bij jouw interieur. Een houtkachel of kachelmaterialen koop je het best bij een specialist zoals kachelmaterialenshop.nl

Waar zet je hem neer?

Het vinden van de perfecte plek voor je haardkachel vereist een balans tussen functionaliteit en ruimtelijk ontwerp. Kies een locatie waar de warmte van de kachel goed verspreid wordt en waar je er optimaal van kunt genieten. Overweeg centrale plekken in de woonkamer, zoals in de buurt van zithoeken of eetgedeeltes om een gezellige atmosfeer te creëren. Zorg er echter voor dat de kachel niet hinderlijk in de weg staat. Denk aan de verkeersstroom in de ruimte en vermijd plaatsing op plekken waar mensen regelmatig passeren. Ook is het goed om rekening te houden met de grootte en het vermogen (kW) van de kachel. Hoe meer vermogen de kachel heeft, hoe groter de ruimte kan zijn die hij kan verwarmen. Dit kan je zelf berekenen a.d.h.v. bestaande lijsten of raadpleeg een expert. Als laatste moet je ook rekening houden met de locatie vanwege de installatie van het rookkanaal.

Geen ruimte om hem te verbergen?

Dus, gekeken naar alle mogelijkheden maar helaas geen optimale ruimte gevonden om de haardkachel te ‘verbergen’? Denk er dan eens over na om dit verwarmingselement toe te voegen aan je decoratiestijl. Een prachtige plant naast je houtkachel kan niet alleen de aandacht afleiden, maar ook een frisse en levendige sfeer toevoegen aan de ruimte. Creëer een uitnodigende plek om te ontspannen door comfortabele stoelen rondom de kachel te plaatsen. Voeg accessoires toe zoals kussens of een zachte deken, om de haardkachel te omarmen als een knusse en welkome aanvulling op je interieur. Op deze manier wordt de haardkachel een geïntegreerd onderdeel van de ruimte, waar functionaliteit en gezelligheid hand in hand gaan. Echter moeten wij wel vermelden dat het erg belangrijk is om rekening te houden met de brandveiligheid.